diumenge, 28 de juny del 2015

Contra la dictadura dels mercats, activem la resposta al sud del mediterrani.

El passat mes de Maig, a Nàpols, es feia pública la proposta de l’organització Rete Dei Comunisti on s’instava a la construcció d’un pol de l’esquerra revolucionària del Sud de l’Europa mediterrània, per trencar amb la UE i el pensament hegemònic actual, tot intentant iniciar un procés d’aliança que activés i permetés el desenvolupament lliure i sobirà dels diferents pobles fugint de la dictadura dels mercats que avui impera a l’europa del capital.

Aquesta proposta, feta inicialment a actors revolucionàris dels Països Catalans, Itàlia i Grècia, pretén començar a establir ponts de contacte i lluita, que basats en l’internacionalisme permetin generar un discurs conjunt d’alternativa a la UE. El passat dijous, al Casal Can Capablanca de Sabadell, companys de l’organització comunista italiana, van venir a presentar la proposta, que esperen que esdevingui col·lectiva i participada per ser construïda als propers anys. Aquesta aposta parteix, principalment, de l’anàlisi de la fisura social que pateix l’actual Europa amb la posició subordinada dels pobles del sud mediterrani respecte a les principals potències europees (Alemanya o França), a més de la impossibilitat de qualsevol posició de reforma crítica amb l’actual model. En aquest sentit, Grècia, ens demostra aquests dies la intransigència amb la que actuen els principals actors europeus, que regits pels grans mercats financers, impossibiliten qualsevol opció que no sigui l’ofec de les classes populars a través del deute i l’augment de retallades i drets socials que pateix la societat grega.


A través d’una declaració de la trobada de Nàpols, que en breu Endavant (OSAN) publicarà en versió catalana, es vol començar a bastir aquesta alternativa, que acabi portant a l’establiment de relacions, fins i tot econòmiques a l’estil ALBA de l’Amèrica Llatina, que signifiquin un contrapoder revolucionària al neoliberalisme salvatge instaurat en els grans mercats alemanys, francesos i nordeuropeus.

Aquesta proposta política, no té més intenció que l’activació d’una resposta comuna a les contínues agressions que les classes populars d’aquests països venim patint des de fa anys. Una resposta, que lligui amb totes les lluites actuals contra la dictadura de la banca, com la lluita contra el TTIP, i posi sobre la taula uns plantejaments reals que disputin l’hegemonia actual de la identitat europea.
Una de les idees que volem compartir és la necessitat de bastir una estratègia d'aliances estables en el temps amb altres organitzacions revolucionàries dels països de l'europa mediterrànea. L'esquerra independentista ha de tenir una estratègia internacionalista i cercar punts comuns amb moviments revolucionàris amics d'altres països. Superar la solidaritat per a causes concretes i bastir formes de treball comú a mig i llarg termini. La desobediència a l'estat espanyol i a la UE requeriran de la col·laboració del moviment revolucionari internacional.