dimarts, 6 de novembre del 2012

Crònica de la xerrada "Sense sobirania econòmica no hi ha independència"

La xerrada, organitzada per Endavant OSAN Sabadell, El Casal Independentista i Popular Can Capablanca i els Serveis Informatius Populars de Sabadell, ha comptat amb les intervencions del economista membre del Seminari Taifa J. Manel Busqueta i el periodista de La Directa David Bou. L’acte ha comptat amb la presència de més de 40 assistents.

La intervenció de J. Manel Busqueta s’ha centrat en analitzar la manca de sobirania intrínseca al sistema econòmic capitalisme. Ha recalcat la incompatibilitat històrica entre democràcia i propietat privada. Ha explicat com el capitalisme ha col·lapsat a tots els nivells: en la seva viabilitat social, en la falta de legitimitat democràtica (el capitalisme no ha aguantat cap procés de transformació real en tot s. XX) i, fins i tot, en la pròpia supervivència de la vida humana en el planeta. A continuació, en el plantejament de les alternatives al capitalisme, ha recalcat la importància de defugir de falsos debats a l’hora de plantejar els models alternatius que defensem. Busqueta ha justificat que no podem presentar un model alternatiu al capitalisme dissenyat a la perfecció, ja que cal deixar clar que no volem gestionar el capitalisme sinó modificar el model de societat, i en realitat, no hi ha hagut cap model de societat dissenyat a priori. Per acabar, ha exposat les dues grans línies en les que cal treballar per avançar en la sobirania econòmica: la democràcia econòmica que superi la propietat privada dels mitjans de producció i una estratègia de desenvolupament basada en el model autocentrat encaminat en satisfer les necessitats de la població de forma justa i eficient.



 La intervenció de David Bou s’ha centrat en la situació política a Grècia en els darrers anys. Ha començat explicant que la seva intervenció estava basada en la seva estada durant el curs 2011-12 a Grècia, i com aquest país està essent un laboratori per aplicar el capitalisme salvatge. Ha repassat les brutals retallades i memoràndums que han viscut el poble grec durant els darrers anys, el paper dels diferents partits polítics tradicionals (PASOK i ND) i de la Troika. A continuació, ha explicat algunes de les conseqüències del procés actual, com el trencament del bipartidisme, les xarxes de solidaritat i de suport mutu que s’estan creant, però també el creixement de la marginació social, la pobresa, la drogodependència o l’ascens de l’extrema dreta. Per acabar, ha repassat les forces polítiques d’esquerra, descrivint i analitzant al KKE, Syriza i Andarzia.