dilluns, 30 de gener del 2012

Defensar la sanitat pública no és cap delicte!

S'inicia la campanya de solidaritat amb els dos gironins encausats per la seva participació en una protesta en defensa de la sinitat pública. Aquest cas, és una mostra més de la por a l'organització popular enfront de les seves retallades, i també del fet que aquestes responent indefectiblement als seus interessos com a classe. És per aquest motiu, que demanem la solidaritat amb els encausats, tal i com ho fem per la resta d'encausats en la defensa dels serveis públics i la lluita contra les privatitzacions.

Si ens toquen a una, ens toquen a totes!

Manidest de la campanya
El passat 14 de juliol va tenir lloc a l’Espai Caixa de Girona una conferència del conseller de sanitat Boi Ruiz, on hi van acudir entre d’altres, l’alcalde de la ciutat Carles Puigdemont. A fora l’edifici, diversos col·lectius de la ciutat van convocar una concentració a favor de la sanitat pública i en rebuig a les retallades als drets socials i als serveis públics aplicades pel govern de CiU.

En motiu d’aquesta concentració, dies després, els Mossos d’Esquadra van iniciar diligències contra sis persones, algunes d’elles treballadores de la sanitat pública (personal del Trueta i del servei d’ambulàncies), i d’altres implicades en els moviments socials de Girona (membres de l’Assemblea Popular, militants d’Endavant-OSAN, afiliats de la CGT i membres d’ASSACS). A l’atestat policial se les acusa d’un suposat delicte d’agressió, coaccions, desordres públics i atemptat a l’autoritat a l’alcalde, que en el pitjor dels casos pot arribar a comportar penes de fins a 6 anys de presó.


Els fets:
La conferència del conseller Boi Ruiz del 14 de juliol a l’Espai Caixa, va anar precedida d’una gran expectació pel context de retallades en la sanitat pública que s’estaven duent a terme. Cal recordar que entre d’altres mesures, aquestes retallades havien comportat el tancament i la reducció de l’horari d’atenció de diversos CAPs, i l’afectació al funcionament del servei d’ambulàncies i l’acomiadament de part dels treballadors d’aquest sector. Pel que fa al Servei d’Urgències, les retallades del Govern afectaven a gairebé 500 treballadors d’ambulàncies i representaven una reducció de 935 hores diàries pel que fa a la cobertura del transport sanitari.

En motiu d’això, la concentració de rebuig convocada per diferents col.lectius de la ciutat i recolzada per diversos sindicats, va tenir un ampli seguiment, i va comptar amb la participació de treballadors de la sanitat, activistes dels moviments socials i treballadors a l’atur. L’acte, que es va desenvolupar amb normalitat i sense incidents, va començar amb una performance que parodiava la privatització de la sanitat pública i la creixent precarietat laboral del sector.

L’arribada a la conferència de l’Alcalde, que a diferència del conseller va voler entrar per entremig de les persones concentrades, va representar una clara provocació pels manifestants, que el va rebre amb crits i expressions de rebuig. Després d’uns instants de tensió, Carles Puigdemont va accedir a l’interior de l’edifici, rodejat per agents de policia i personal de seguretat de La Caixa. Un cop a dins, l’alcalde va fer unes declaracions denunciant unes suposades agressions, i els mitjans de comunicació se’n van fer ressò, magnificant els incidents i criminalitzant els manifestants. La concentració es va dissoldre sense problemes i sense que cap dels manifestants fos identificat.

Mig any després, sis dels manifestants han sigut imputats i citats a declarar el proper 22 de febrer, per una denúncia del Departament d’Interior. A l’informe policial se les acusa de provocar desordres públics, d’empènyer i agredir agents de policia, així com d’increpar i agredir l’alcalde i intentar impedir-li l’accés al recinte de l’Espai Caixa. Si el jutge admet a tràmit la denuncia dels mossos, aquestes acusacions poden arribar a comportar penes de fins a sis anys de presó.

Posicionament:
Així doncs, des de la campanya “Ni repressió, Ni retallades”, volem denunciar el caràcter polític del procés, que respon a una clara estratègia per criminalitzar i reprimir les persones que s’oposen a les retallades anti-socials aplicades per CiU.

Les retallades aplicades en l’àmbit sanitari, que tenen com a objectiu el desmantellament de la sanitat pública i la gradual privatització del sector, han provocat i provocaran inevitablement un augment de les protestes. Davant d’aquest fet, el Govern de CiU ha decidit utilitzar la repressió com a càstig exemplaritzant perquè les protestes no s’estenguin. En aquest sentit, no és casual que entre els encausats hi hagi tant activistes dels moviments socials de la ciutat de Girona (militants d’Endavant-OSAN, membres de l’Assemblea Popular i d’ASSACS, i afiliats de la CGT), com treballadors de la sanitat pública (personal del Trueta i del servei d’ambulàncies).

Així doncs, els sis encausats d’aquest procés, són caps de turc d’aquesta política repressiva, amb la qual el govern intenta frenar l’oposició a les retallades, aplicant mesures per atemorir i escarmentar tots els que s’oposen a l’actuació del govern davant la crisi econòmica.

També volem fer saber que aquest no és un cas aïllat, sinó que forma part de l’escalada repressiva que està duent a terme el Departament d’Interior, a mans del conseller Felip Puig, contra tots els qui s’oposen a les polítiques neoliberals del govern de CiU contra les classes populars. Els detinguts pels fets del Parlament el juny passat, les càrregues i detencions a estudiants a la UdG durant la visita d’Artur Mas aquest desembre, o les multes de 4.500 euros a dues persones acusades d’organitzar una manifestació antiracista contra PxC a Salt el mes d’agost, són només alguns exemples d’aquesta estratègia repressiva.

Alhora, també volem denunciar l’existència de fitxers il·legals i l’ús que en fan els Mossos d’Esquadra per identificar i perseguir l’activitat social i política de les persones. En aquest sentit, cal recordar que cap dels sis imputats va ser identificat el dia de la concentració, fet que constata una vegada més l’ús d’aquests mecanismes il.legals per a perseguir la dissidència política.

Exigències:
És per tot això que des de la campanya “Ni repressió, ni retallades”, exigim l’arxivament total del cas i l’absolució de les sis persones encausades, així com l’aturada de l’escalada repressiva contra les persones i col.lectius que s’organitzen i lluiten contra les retallades i les polítiques neoliberals del govern de CiU.
Així mateix, volem deixar ben clar que aquesta estratègia repressiva ni ens silenciarà ni ens desmobilitzarà, i que lluny d’atemorir-nos, ens reafirma en el nostre compromís de continuar lluitant pels nostres drets; pels drets de les classes populars.

Defensar la sanitat pública no és cap delicte. NI REPRESSIÓ, NI RETALLADES. Absolució pels 6 encausats!

+info: http://niretalladesnirepressio.org