dimecres, 28 de desembre del 2011

La Sanitat als Països Catalans. Anàlisi i alternatives.

Ahir es coneixia la llei que fa efectiu el copagament dels medicaments al Principat de Catalunya. D’ençà l’esclat de la crisi financera a l’Europa occidental, s’ha accelerat a casa nostra la dinàmica de retallades en els serveis públics que, entre altres, comporta una privatització creixent de la sanitat pública. Malgrat que el procés s'ha accelerat amb l'excusa de la crisi, la privatització es remunta molts anys enrere i és paral·lela a la construcció política i econòmica de la Unió Europea, basada en l'acumulació de capital de les elits del continent.

Amb l'estudi que teniu adjunt, i que en format llibret fem públic avui, Endavant (OSAN) pretén fer una repassada real a l'estat de la sanitat pública, de la inversió pública en sanitat, a les comunitats autònomes de les Illes Balears, Principat de Catalunya i País Valencià; tot en comparació amb la resta de l'estat espanyol i la Unió Europea. El document també desgrana les retallades que el sector està patint en els darrers temps i les tendències que marquen amb dades objectives (per exemple l'augment de la mortalitat). Per al seu major enteniment acompanyem l'anàlisi de gràfiques i dades  objectives sobre la situació actual del sistema públic.
 

A més, el document fa referència a la concessió a empreses privades d'hospitals construïts i equipats amb diners públics mercè a la Llei espanyola 15/97, en l'aplicació de la qual el País Valencià n'és pioner. En aquest sentit s'analitza l'origen de les empreses que han assumit la gestió privada dels equipaments sanitaris públics.

També s'analitza la reducció de personal -de tota mena- als hospitals públics i l'impacte que té això sobre la qualitat de la sanitat als tres territoris. Es desgranen també els efectes de l'estratègia de concentració d'equipaments sanitaris en macrohospitals a l'extraradi de les ciutats, com ara La Nova Fe i Son espases, i l'abandonament d'instal·lacions prèvies. En una dinàmica que deixa expedit el centre de les ciutats als hospitals privats, de vegades afavorits per l'administració amb cessió de sòl públic com en el cas de la Universidad Católica de Valencia.

El document incideix en la crítica al classisme que implica el copagament de la sanitat ja que només reduirà el consum de medicaments entre aquells sectors que tinguen dificultats per pagar-los.

Per últim des d'Endavant fem públiques al present escrit, una sèrie d'alternatives viables per tal d'obtenir els recursos necessaris per poder finançar un sistema de sanitari únic, públic, completament gratuït i de qualitat.